maanantai 5. tammikuuta 2015

Tammikuun kirja: Uinuvien kirjojen kaupunki

Uusi vuosi on ihan aluillaan. Vaihteleva talvisää on hyvä tekosyy käpertyä mukavaan asentoon ja tarttua hyvään kirjaan. Tällä kertaa kuukaudenkirja vie meidät nojatuolimatkalle Zamoniaan. Oletko jo ennättänyt käydä siellä?

Tammikuun kuukaudenkirjaksi valitsimme Walter Moersin Zamonia-sarjasta toiseksi uusimman suomennoksen, Uinuvien kirjojen kaupungin. Tälle kirjalle ilmestyi viime syksynä jatko-osa Uinuvien kirjojen labyrintti.


Hildengunst von Mythenmetz, nuori 70-vuotias kirjailijanalkulohikäärme, saa runokummiltaan perinnöksi käsikirjoituksen. Kirjoitus on vaatimattomasti vain kymmenen liuskan pituinen, mutta niin ihmeellisen täydellinen että se kääntää lukijansa maailman ylösalaisin. Siltä istumalta Hildengunst von Mythenmetz päättää lähteä uinuvien kirjojen kaupunkiin Kirjalistoon etsimään käsikirjoituksen kirjoittajaa. Matka Kirjaliston uumenissa käy hetki hetkeltä vaarallisemmaksi, sillä siellä kirjat pystyvät hurmaamisen lisäksi jopa tappamaan. Verrattain eläviä kirjoja siis.

Uinuvien kirjojen kaupunki on fantasiaromaani ja poikkeaa siten viime vuoden kuukaudenkirjoista aika tavalla. Moersin tyylistä tulee ensimmäisenä mieleen Terry Pratchettin Kiekkomaailma-kirjat. En ole aiemmin lukenut Moersilta mitään, mutta ensimmäiset 50 sivua meni ihan huomaamatta. Kirjailija lipsuu sivupoluille tuon tuostakin ja osan jorinoista voi varmaankin hypätä yli, jos esimerkiksi kukkakaalin kasvatus ei ole lukijan sydäntä lähellä. Toki loikkiminen voi jossain vaiheessa kostautua, siksipä luin kukkakaalisepustuksen ihan kokonaan :) Tässä mammuttijärkäleessä on yli 500 sivua, joten lukeminen ottaa oman aikansa. Ehkäpä palaamme tähän tarkemmin tammikuun loppupuolella. Oletko lukenut muita Walter Moersin kirjoja? Mitä pidät kirjailijan tyylistä?

Lukemisen ohessa pääset kielikylpyyn vierailemalla Zamonia-sarjan internet-sivuilla.

Zamonia-sarja suomeksi:
  1. Kapteeni Sinikarhun 13 1/2 elämää
  2. Huviretki hukkateille - seikkailu Zamoniassa
  3. Hurja matka halki yön
  4. Rumo Ylämaailmassa
  5. Rumo Alimaailmassa
  6. Uinuvien kirjojen kaupunki
  7. Uinuvien kirjojen labyrintti

5 kommenttia:

  1. Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää tarttui käteen kun olin töissä kirjaston palautustiskillä. Havahduin takaisin todellisuuteen kun työkaveri nykäisi minua hihasta ja muistutti, että työt alkavat kasautua. Olin lukenut ensimmäiset 50 sivua tiskissä edes huomaamatta ajan kulua! Lainasin kirjan ja siitä alkoi Moers fanitukseni. Omistan (tietysti :D ) kaikki suomennetut Moersin kirjat :)

    VastaaPoista
  2. Oli pakko lainata olen nyt lukenut sata sivua ja kirja on hyvin mielenkiintoinen vaikka alussa epäilytti kun päähenkilö on lohikäärme. Minua kiehtoo lukea kirjoista ja tässä niistä saa lukea paljon :)

    VastaaPoista
  3. Minun on pitänyt lukea Kapteeni Sinikarhun 13 ½ elämää siitä lähtien, kun se mainittiin jollakin luennolla hyvin kauan aikaa sitten. Edelleen kirja on lukematta, mutta kyllä minä sen vielä luen.
    Enpä minäkään ole ennen lukenut romaania, jonka päähenkilö olisi lohikäärme. Monta kuvakirjaa kylläkin.
    Minäkin pidän kirjoista, jotka kertovat kirjoista! Aikuisten puolelta niitä tulee mieleen enemmänkin, mutta mitä muita nuortenkirjoja on julkaistu? Ainakin Cornelia Funken Mustesydän.
    Huomasitteko muuten sarjan nettisivuilla hienon Zamonian kartan? Saksan tai zamonian kielitaitoni ei ihan riitä kartan tulkitsemiseen, mutta hieno ja varmasti käyttökelpoinen kartta on. Buchhaim taitaa olla Kirjalisto.

    VastaaPoista
  4. Outille tiedoksi, että (melkein) saman kartan löytään Kapteeni Sinikarhun sisäsivuilta. Sen minkä se interaktiivisuudessa ja yksityiskohdissa menettää, niin tilalle saa laajemman kartan Zamoniaasta.

    VastaaPoista
  5. Hyvä tietää. Kartta taitaa olla jopa suomeksi, mikä helpottaa kummasti.

    VastaaPoista